Bergscykelpark

Hälsingland har på kort tid blivit ett eldorado för bergscykling, med en bergscykelpark i Järvsö (bilden), som är på väg att bli – eller redan är – Sveriges största mätt i cykeldagar.

jarvso-bergscykelparkJärvsö Bergscykel Park (JBP), som bergscykelparken heter på svengelska, har öppet från slutet av maj till början av november. Öppning och stängning är beroende av snö- och isförhållanden.

Järvsö bergscykelpark kallar sig ”Sveriges roligaste cykelpark – med downhilleder i alla nivåer – från enklaste gröna till avancerad svart”. JBP lovar ”en unik cykelupplevelse”.

Totalt omfattar parken drygt 20 leder, inklusive en så kallad dirttrack. JBP delar in lederna i lätta (gröna), medelsvåra (blå), avancerade (röda) och expert (svarta).

Bergscyklisterna använder samma berg som utförsåkarna och kan därför dra nytta av liftsystemet. Liftarna tar cyklisterna upp till toppen av lederna.

Alla leder är byggda för hand och med grävmaskiner. Bakom designen står världen mest professionella bergscykelarkitekter från bolaget Gravity Logic i Whistler, Kanada,

JBP har downhillcyklar och XC-cyklar för uthyrning, men det går också att cykla med egen cykel.

År 2019 öppnade JBP vad de kallar för ”världens första cykelhotell”, specialanpassad för cyklister i allmänhet och bergscyklister i synnerhet. Det finns också cykelbutik och cykelverkstad.

Järvsö bergscykelpark öppnade 2010 och kunde vid säsongslut 2019 räkna in 27 000 cykeldagar jämför med 2 500 öppningsåret. Cykeldagar är antalet personer som köpt en dags cykling i backen. JBP har vuxit i antal cykeldagar varje år sedan parken öppnade. Den är nu på väg att gå om Sveriges och Nordens största bergscykelpark, Åre Bike Park, i antal cykeldagar. Åre Bike Park är dock betydligt större i antal leder.

Järvsö bergscykelpark finns på webben, Facebook och Instagram.

Inom bergscykling (mountainbike) finns en tävlingsgren, kallad downhill. Det går ut på att cykla ned för ett berg längs en markerad bana på kortast möjliga tid, vilket JBP ger möjligheter till för tävlingsbergscyklister. Sporten kallas ofta för cyklingens störtlopp.

Jörgen Bengtson
Foto och karta: Järvsö Bergcykel Park

Sidan uppdaterad 7 augusti 2021