Stridspilot

Hälsingland hade en egen flygflottilj i drygt femtio år, Hälsinge flygflottilj, F 15 i Söderhamn. Mycket av den gamla flygverksamheten finns kvar i form av byggnader och museum med flygsimulator. På före detta F 15 kan den som vill och vågar flyga krigsflygplanet Viggen.

Stridspilot på riktigt
Gamla krigsflygplan och flygflottiljsmiljöer i all ära, det som är riktigt spännande med flygmuseet är den bevarade flygsimulatorn.

FlygsimulatorSätt dig på plats, greppa reglagen och upplev ett riktigt flygäventyr över Hälsingekusten, med anfall, målskjutning, lågsniffande flygning, start, landning och annat som hör till.

”Det närmaste man kan komma att flyga ett stridsflygplan utan att lämna marken. Man sitter i en äkta viggencockpit med alla knappar och reglage på plats”, skriver en besökare som ger simulatorn toppbetyg på Tripadvisor.

Det går att boka pass på 60 eller 30 minuter. I den totala passtiden ingår utbildning för att kunna hantera instrumenten och reglagen i kabinen. Utbildningen genomförs av instruktörer, som i de flesta fall är tidigare flygförare som utbildat flygvapnets piloter i att flyga Viggen.

film kan du följa när brigadgeneral Mats Helgesson den 4 juni 2013 invigningsflyger AJS 37 Viggen i flygsimulatorn.

Simulatorn är öppen året runt.

Museum med stridsflyg
Söderhamn/F 15 flygmuseum huserar i en av den gamla flygflottiljens många byggnader, en hangar.

I flygplanshallen finns bland annat alla krigsflygplan, som varit stationerade på F 15, vilka i åldersordning från äldsta till yngsta är: J 21, J 28 Vampire, J 29 Tunnan, A 32 Lansen, AJS 37 Viggen, SK 37 Viggen, SK 50 Safir, SK 60, J 32 B/E Lansen plus några helikoptrar. Bokstäverna står för flygplanets funktion: J för jakt, A för attack, S för spaning och SK för skolflygplan.

I de mindre rummen finns scenarier från flottiljens dagliga verksamhet. I traditionsrummet möter besökaren alla flottiljchefer. Ett rum är en kommandocentral (KC) från en bunker i grannskapet. I ett rum får besökare följa ett robotanfall mot en kryssare. Andra rum rymmer modellbyggen av hangarer och olika flygplanstyper. Här finns också miljöer som värnpliktiga känner igen som luckan, sjukan, matsalen och fanjunkarn på sin expedition. I ett särskilt rum finns flygarnas värld i miljöer från ordersalen, flygtrafikledningen och meteorologen.

Flygmuseet drivs ideellt av F 15:s kamratförening.

F 15 var flygflottilj 1945–1998.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamn/F 15 flygmuseum

Sidan uppdaterad 12 februari 2018