Hölickgrottorna

Hölickgrottorna, en kilometer utanför Hölick på Hornslandets sydspets, Rogsta, är Europas näst längsta och världens tredje längsta system av urbergsgrottor. Stavningen Hölicksgrottorna förekommer också. Bara TSOD Cave i delstaten New York, USA, är längre.

Åttonde lägsta grottsystemet
Hölickgrottorna är Sveriges åttonde längsta grottsystem.

Hölickgrottorna ingår i den 6 700 hektar stora Hornslandets ekopark. Hölickgrottorna är dock inte, till skillnad från Bodagrottorna, ett naturreservat.

Grottsystemet är 1 340 meter långt. Det omfattar tiotalet salar, däribland Turistgrottan och Viogrottan, som är lätta att besöka. Det är däremot något svårare att ta sig in i Hölickgrottorna än Bodagrottorna.

Lätt att upptäcka på egen hand
Sommaren 2010 fick grottsystemet nya rep, som gör det lättare att utforska grottsystemet på egen hand. Repen är bra både som vägvisare i grottsystemet och att hålla sig i genom svåra passager i grottgångarna.

Den som vill upptäcka Hölickgrottorna bör ta på sig oömma och smidiga kläder, hjälm (hockey- eller cykelhjälm går bra) och ta med sig tre ljuskällor, varav gärna en pannlampa. Besök sker på egen risk.

Grottorna är våta och isiga under våren. Bästa besökstid är juli–oktober, då grottorna är torra efter någon dag utan regn.

Jordbävningar gav grottor
Hölickgrottorna kom till på samma sätt som Bodagrottorna, det vill säga efter jordbävningar.

Hölickgrottorna upptäcktes först i början av 1980-talet. Grottorna är utforskade och karterade av Alf Sidén.

Jörgen Bengtson
Foto: Hölick Havsresort

Sidan uppdaterad 23 februari 2018