Vintersport

Det finns goda förutsättningar att åka både skidor både på längden och utför i Långvind med omnejd.

Längdåkning i Långvind, Lindefallet och Enånger
Ett preparerat skidspår på 7,5 kilometer löper från Långvindsbruk till Långvinds fritidsområde. Skidspåret går den södra vägen från Långvindsbruk, korsar Snäckenvägen till Långvinds fritidsområde, fortsätter söder om Byåsen och väster om Byhedsjön till korsningen Saltpannavägen–Snäckenvägen i fritidsområdet. Skidspåret öppnar när det finns två till tre decimeter snö. I Långvindsbruk finns bastu och dusch mot avgift.

Ett preparerat skidspår på 5 kilometer finns från Lindefallet till Fågelhällans slalombacke. Skidspåret börjar vid Tallmons festplats och slutar vid toppstugan. Till en början följer skidspåret elljusspåret. Sedan visar en skylt vägen.

Ett preparerat, elljusspår finns i Enånger i anslutning till idrottsplatsen på västra sidan av E 4:an.

Slalom utanför Enånger
På berget Fågelhällan i Vedmora, sydväst om Enånger, finns en slalombacke med lift och toppstuga. Anläggningen drivs sedan 1991 av Enångers idrottsklubb.

Slalombacken är 375 meter lång och har en fallhöjd på 75 meter. Den har två nedfarter och lift. Anläggningen har toppstuga med servering, värmestuga och preparerade längdskidspår.

Det behövs ett rejält snötäcke för att backen ska gå att ta i bruk, eftersom det inte finns någon snökanon. Backen har däremot en pistmaskin.

Backen har öppet lördag–söndag klockan 10–15 och ibland också på andra tider.

Information om backens öppettider finns på telefon 0650-55 01 93 och mobil 070-340 22 96. Fågelhällan har också en egen sida på Facebook. Läs också mer på webbplatsen för Fågelhällan.

Rejäla backar i Järvsö och Hassela
Järvsö, drygt en timmes bilresa från Långvind, har backar av hög klass för utförsåkning. Läs mer på www.jarvsobacken.se.

Hassela, drygt en timmes bilresa från Långvind, erbjuder också utförsåkning av hög klass. Läs mer på www.hasselaski.se.

Hudiksvall, knappt en halvtimmes bilresa från Långvind, har Hedebacken, som Friluftsfrämjande driver. Läs mer på www.friluftsframjandet.se/hudiksvall/hedebacken.

Skoterleder saknas
Skoterleder saknas i Långvind.

Det är förbjudet att köra snöskoter i skidspåren och på vägarna.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 23 december 2014