Njutångers kyrka stänger

En av Norrlands få medeltidskyrkor som fortfarande ligger vid havet, Njutångers kyrka, stänger i sommar.

Det är dock inte lika dramatiskt som det låter. Kyrkan ska nämligen bara stänga över en förlängd sommar för reparation. Kyrkan kommer bland annat att få nytt värmesystem, ombyggd orgel och en allmän  översyn.

Kyrkans stängning påverkar inte gudstjänsterna, eftersom de i alla fall är förlagda till Enångers två kyrkor under somrarna, medeltidskyrkan och ”nya” kyrkan från 1858.

– Värre är det för par som tänker gifta sig under sommaren. Njutångers kyrka är ju en populär vigselkyrka, skriver Församlingsbladet för Enånger-Njutånger i sitt senaste nummer.

För andra charmiga kyrkor och kapell i församlingen, som Långvinds kapell och Enångers gamla kyrka, kan den tillfälliga städningen av Njutångers medeltidskyrka ge ett uppsving i vigslar och dop.

De två kyrkovisningarna som Kungsgården Långvind genomför varje sommar i Njutångers kyrka blir också inställda. Visningarna av Enångers gamla kyrka fortsätter som vanligt, med Gunnar Andersson som ciceron, i år torsdagen den 26 juni klockan 15–16.30 och torsdagen den 24 juli klockan 15–16.30.

Jörgen Bengtson