Söderhamns skärgård i fokus

Hälsinglands enda vandrarhem på en ö, STF Söderhamn Rönnskär, är föremål för ett stort reportage i senaste numret av tidningen Turist.

På fem sidor berättar Turist, utgiven av Svenska Turistföreningen (STF), om den gamla lotsstationen som blev vandrarhem. Till vandrarhemmet hör skärgårdsstugor, enkla övernattningsstugor, på öarna Storjungfrun, Enskär och Klacksörarna.

Lotsstationen rymmer sju vandrarhemsrum. I hamnen ligger ett gytter av hus med totalt 37 hushåll, alla sommarboende. Kommunen både äger och driftar vandrarhem och övernattningsstugor samt båten, m/s Hulda, som tar gäster till och från den lilla ön utanför Sandarne.

”Hela byggnaden är nyligen renoverad och med många detaljer från lotstiden bevarade”, skriver Turist.

Rönnskär är en liten ö, cirka 500 meter lång och några hundra meter bred. Den har inte så mycket att visa upp mer än en samling hus, karg natur, öppet hav och Hällgrunds fyrtorn vid horisonten.

Rönnskär blev lotsstation 1891. Dessförinnan fanns lotsarna på Storjungfrun. Efter drygt 80 år på Rönnskär, gick lotsarna i land i Ljusne i mitten av 1970-talet.

Det finns två Rönnskär på Hälsingekusten, vilket ibland leder till förvirring: Rönnskär sydöst om Söderhamn och Rönnskär norr om Hudiksvall.

Vandrarhemmet på Rönnskär blev STF-anslutet 2013 och blev alltså uppmärksammat året efter i vårnumret av Turist. Även STF hotell & vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind blev snabbt ett reportage i Turist; det kom med i STF sommaren 2012 och fick ett femsidigt reportage hösten 2013. Det betyder att två av Hälsingekustens tre STF-anslutna vandrarhem – det tredje är Hudiksvall Malnbaden – har varit stort uppslagna i Turist inom loppet av drygt ett halvår.

Tidningen Turist är Sveriges största resemagasin. Turist kommer med sex nummer per år, har en upplaga på cirka 160 000 exemplar och betydligt större räckvidd. I varje nummer har Turist ett reportage från något av STF:s cirka 300 vandrarhem. Många vandrarhem får vänta i tio till tjugo år innan de blir föremål för ett reportage – om de överhuvud taget blir det. För Kungsgården Långvind och Rönnskär tog det ett år.

Jörgen Bengtson