”Simma-springa” i Söderhamn

I sommar blir det premiär i Söderhamns skärgård för Norrlands första ”swimrun-tävling”, Skärgårdsutmaningen. Deltagarna omväxlande simmar och springer en bana över hav, sjöar och land. Tävlingen börjar och slutar i Stenö havsbad. Den består av tre klasser: damer, herrar och mixed.

Tävlingen har två banor: en lång bana på 19,4 kilometer och en kort på 11,2 kilometer. Den långa består av 15 kilometer löpning och 4,4 simning, den korta av 9 kilometer löpning och 2,2 simning.

– Skärgårdsutmaningen i Söderhamn är ett krävande lopp från sjö till ö med många växlingar mellan löpning och simning. Loppet sträcker sig från sandstränder i inre skärgården, hälsingeskogar och insjöar ända ut till den yttre delen av Jungfrukustens skärgård, skriver arrangören, nybildade föreningen Söderhamns skärgårds multisportförening, på sin webbplats skärgårdsutmaningen.se. Föreningen har också en facebooksida sedan den 19 januari i år, www.facebook.com/skargardsutmaningen.

Bakom tävlingen står två eldsjälar, Mikael Malmberg och Per-Erik Modig. I vinter har de två extremsportarna sprungit tävlingen i etapper och när det blev öppet vatten i mars också simmat delar av tävlingen.

Enligt arrangören är denna simma-springa-tävling den enda norr om Mälardalen.

I swimrun-tävlingar har den som tävlar all utrustning med sig hela tiden. I praktiken innebär det att de flesta springer med våtdräkt på sig och simfenor på ryggen samt simmar med skor på fötterna.

– Känns som att det kan bli precis hur bra som helst, säger Niclas Brodin, fritidsansvarig i Söderhamns kommun, på föreningens facebooksida den 5 april.

Jörgen Bengtson