Samlarsamling i Hudik

Startskottet för årets lopp- och antikmarknadssäsong på Hälsingekusten gick i dag: Antik- och samlarmässan i Hudiksvall.

Lördagen bjöd inte bara på härligt vårväder, utan också på vårens stora begivenhet för den som tycker om lopp-, kuriosa- och antikartiklar. Antik- och samlarmässan i Hudiksvall är störst i Norrland. Den samlar intresserade antik- och kuriosajägare under lördagen och söndagen.

Som vanligt ringlade kön lång framför Glysishallen i Hudiksvall, när Långvind.com sökte sig till mässan vid öppningsdags klockan 10 på lördagen. Ishallen blev snabbt fylld av besökare, som mötte både välkända och nya försäljare från Hälsingland men också från andra delar av Norrland och även från Svealand.

Bakom samlarmässan, som den vanligen kallas, står Hudiksvallsortens samlarförening. Den kände viss oro, då den för några år sedan bytte mässmånad, från sommarens säkra tid i början av augusti till ett osäkert april. Men besökarna fortsatte att strömma till. April har fördelar som mässmånad: inga andra antikmässor i närheten, bättre inomhusklimat än en varm augustihelg och en tydlig start på lopp-, kuriosa- och antikmarknadssäsongen.

Nästa stora evenemang blir Bakluckeloppis på Kattvikskajen i Hudiksvall den 31 maj. Denna klassiska loppmarknad har under flera år samlat över 200 försäljare och många tusen besökare, som gjort den till Norrlands största loppmarknad.

Den 3 augusti har Kungsgården Långvind sin stora lopp-, kuriosa- och hantverksmarknad med kafé i Långvindsbruk. Den är Hälsinglands största gårdsmarknad.

Högsäsongen för Hälsinglands många lopp- och antikmarknader, varav de flesta bara har sommaröppet, är just sommaren. Till detta kommer många auktioner på Hälsingekusten och i landskapets inland.

STF Kungsgården Långvind har speciella helgpaket för de tre marknaderna i april, maj och augusti samt för den som på egen hand vill upptäcka loppmarknader, antikaffärer och auktioner. Detta speciella helgpaket innehåller buffé på ankomstdagen (vanligen fredag), två övernattningar och frukost med guldkant, lunchpaket, personlig guidning i Långvindsbruk och inte minst: detaljerade tips på lopp-, kuriosa- och antikmarknader och tips på man vad kan se, göra och äta på väg mellan olika fyndställen.

Jörgen Bengtson