När går isen
på Lillfjärden?

Vintern går mot sitt slut på Hälsingekusten, även om nätterna är fortsatt kalla. När våren närmar sig, kommer den eviga frågan om isen på Lillfjärden.

Hudiksvalls forna inre fjärd är mer berömd som fågelsjö och vandra-runt-sjön-område än tidigare sjöfartsfjärd och hamn. Den vanliga frågan vid den här tiden på året, eller något senare, är: När går isen på Lillfjärden?

Föreningen för främjandet av fågellivet i Lillfjärden håller i tävlingen. I år har den fått extra intresse av att ovanligt många vandrar runt Lillfjärden, ser isen och intresserar sig för tävlingen.

Flera pensionärsföreningar anordnar promenader kring Lillfjärden, idrottsföreningar har utomhusträningar efter gångvägen och Hudiksvallsbygdens församling har haft flera samlingar utomhus runt Lillfjärden.

Lillfjärdens fågelförening firade förra året hundraårsjubileum. Den anrika föreningen fick 2020 skjuta på sitt jubileumsfirande, som skulle ha blivit en naturdag vid Lillfjärden. Nu vet den inte säkert hur det blir i år heller.

Ett är dock säkert: istävlingen blir av!

Förra året var det full vår i slutet av mars; isen gick den 7 april, då de sista isresterna försvann.

Ulf Sundh tips är dock att isen kommer att ligga kvar lite längre i år än vad som var fallet i fjol.

– Men när det väl sätter igång och tinar, då vet man inte.

Ulf Sundh och Per-Erik Frick, som båda aktiva i föreningen, är iskontrollanter. De tar emot gissningar på när isen går. Gissningarna ska vara inne senast den 8 april 2021 och endast en gissning per person gäller.

Skicka gissningen till christina.boden@ht.se eller HT, Köpmanbergsvägen 1 C, 824 50 Hudiksvall. Högsta vinster är Trisslotter. Skriv gärna ”Islossning” i ämnesraden och bifoga adress i mejlet så HT vet vart de ska skicka eventuella vinster.

Vykortet visar Lillfjärden i vinterskrud ungefär när Föreningen för främjandet av fågellivet i Lillfjärden bildades.

Jörgen Bengtson