Skördemarknader

Skördemarknader är en växande typ av marknad på Hälsingekusten och Hälsinglands inland. Vi listar aktuella skördemarknader på sidan Marknader.

Populär skördemarknad i Långvind
Skördemarknaden är en återkommande aktivitet i Långvindsbruk, Enånger. Den startade 2015 och har sedan dess vuxit till ett så populärt evenemang att det lockar flest besökare till Långvindsbruk under sommarhalvåret.

Skördemarknaden är en lördag i mitten eller slutet av september, på bilden från 2017. Till den kommer cirka 30 lokala försäljare av främst råvaror och livsmedel, men det förekommer också andra lokala produkter.

Dessutom rymmer skördemarknaden hästskjuts och försäljning av korv, kaffe och bröd och mat. Bruksmuseet håller öppet och den gamla kultändaren gör tjänst.

Under dagen brukar även Långvinds herrgård hålla öppet med kafé och guidad visning av herrgården.

Arrangör av Skördemarknaden är Långvinds bruksmiljöförening och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Enånger-Njutånger.

Forsa samlar på Hillsta i skördetid
Den fyrbyggda gården Hillsta står som inramning till en återkommande skördemarknad i Forsa varje år. Den blev från starten en stor succé, och är sedan 2017 två dagar.

Skördemarknaden är en helg, lördag–söndag, i mitten av september. Då bjuder lokala och regionala producenter ut massor av underbara och nyskördade läckerheter.

Dessutom bjuder skördemarknaden på aktiviteter för barn, som turer med häst och vagn samt körning med fyrhjuling. Någon av utställarna brukar också hålla miniseminarier.

Restaurang Ystegårn café och bistro är öppen och serverar både fika och lunch. Det brukar också finnas kolbullar till försäljning.

Mickelsmässmarknad i Söderhamn och på Stenegård
Mickelsmässmarknad är det både i Söderhamn och Stenegård, Järvsö, i slutet av september varje år.

Skördemarknaden är vanligen sista lördagen i september. Då dukar lokala producenter upp grönsaker, delikatesser, charkuterier, slöjd, hantverk med mera.

Söderhamn har sin mickelsmäss i och runt Strykjärnparken i centrala Söderhamn. Sedan 2009 har lokala matproducenter dukat upp sina varor. Men mässan rymmer också lokalt hantverk, får, getter, kaniner, höns and andra djur, vamputställning, hästskjuts, musik och tävling. Arrangör är Allis–Söderhamns kommunbygderåd, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Hushållningssällskapet, Söderhamns cityförening och Söderhamns kommun.

Stenegård håller öppet med butiker, gårdsrestaurang och kafé. Det finns också försäljning av kolbullar, klämmor, burgare, våfflor och annat ätbart. Skördemarknaden på Stenegård bjuder också på aktiviteter för barn, vanligen häst och vagn och Barnens Stenegård. Det brukar även vara underhållning på Träteatern, musik, hantverksutställning och workshop/seminarier i praktiska ting. Arrangör är stiftelsen Stene gård.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 16 augusti 2018