Hälsingekusten är ett eldorado för den som vill upptäcka och studera säl. Yrkes- och fritidsfiskarna uppskattar av förklarliga skäl inte sälar, som älskar att vittja fiskarnas nät, men för turister är sälarna söta, oskyldiga och fascinerade varelser.
Sälsäkert på Tihällan
Hälsinglands största koloni av gråsäl finns på och runt ön Tihällan, precis väster om Agön, nordost om Långvind. Tihällan ingår i Agön-Kråköns naturreservat.
Gråsälarna älskar att lapa sol vid Tihällsten, på Finskan eller Karlhällan, som alla ligger inom sälskyddsområdet, väster om Tihällan. Tihällan är sannolikt det sälsäkraste området i Hälsinglands skärgård.
Tihällan är ett av de viktigaste uppehållsområdena för gråsäl i hela Bottniska viken, det vill säga norra Östersjön. Detta stora havsområde omfattar, från norr räknat, Bottenviken, Norra Kvarken, Bottenhavet, Södra kvarken, Ålands hav och Skärgårdshavet.
Sälar på Vitörarna
Vitörarna eller Örarna, som man säger lokalt, är två större öar och några skär på gränsen mellan Gnarp och Jättendal, som också är uppehållsplats för sälar.
Vitörarna ligger fem kilometer sydöst om Sörfjärden, Gnarp, ute i havsbandet. Vitörarna är en av Nordanstigs två naturreservat i skärgården.
Vitörarna har sälar, dock inte i samma omfattning som Tihällan.
Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay
Sidan uppdaterad 6 november 2021