Boka boende på Kungsgården Långvind!

Järnvägsmuseet

Print Friendly, PDF & Email

För den järnvägsintresserade finns Sveriges nationella järnvägsmuseum i Gävle, Järnvägsmuseet. Det drivs av Statens maritima museer. För närvarande är museet stängt för renovering.

Järnvägsmuseet ingår i Statens maritima museer, som består av tre sjöhistoriska museer, Marinmuseum, Sjöhistoriska museet och Vasamuseet.

Samlar järnvägshistoria
Järnvägsmuseet har haft olika huvudmän under årens lopp.

Under lång tid var huvudmannen Statens järnvägar, som med tiden blev förkortningen SJ. Under 1900-talets början startade SJ insamling av föremål, som ansågs vara historiskt värdefulla för ett framtida museum. SJ:s omfattande avdelning på den Baltiska utställningen i Malmö 1914 lade grunden för Järnvägsmuseet. Det öppnade året därpå i ett antal rum i anslutning till SJ:s huvudkontor på Vasagatan i Stockholm.

Lok och vagnar kunde inte visas förrän i början av 1940-talet. Museilokalerna var enkla träskjul i Tomteboda, norr om Stockholm. Denna samling blev ett komplement till verksamheten på Vasagatan. Under 1950- och 1960-talen fanns museiverksamhet på Torsgatan och Stockholm Central innan flyttlasset för hela museet gick till Gävle.

Järnvägsmuseet i Gävle öppnade 1970. Mellan 1985–2017 hade museet namnet Sveriges järnvägsmuseum. Under några år på 2000-talet drevs även museiverksamhet i Ängelholm.

Kör tåg
Järnvägssamlingen håller internationell toppklass. Den består av över 300 fordon från mitten 1800-talet till i dag. I samlingen finns Prins August, som är det äldsta, driftklara lokomotivet i världen. Samlingarna består inte bara av fordon utan också av föremål, fotografier, arkiv och böcker.

Vissa fordon används i trafik för resor med Järnvägsmuseets historiska tåg. Resorna genomförs i hela landet och utgår ofta från Gävle.

”Ombord kan vi erbjuda såväl sköna fåtöljer i första klass, som enklare standard i tredje klass. Vid längre resor tar vi ofta med vår vackra restaurangvagn från 1940-talet, där hovmästaren serverar varm mat som lagats ombord, på porslin med vita linnedukar. Fika brukar även serveras från vår cafévagn”, berättar Järnvägsmuseet på sin webbplats.

Resor går bland annat till Hälsingland, Dalarna och Jämtland.

Resorna finns på sidan Aktuella resor.

Mer information på
webbwww.jarnvagsmuseet.se
facebook: www.facebook.com/jarnvagsmuseet
telefon
: 026-455 14 60.

Jörgen Bengtson
Bilder: Järnvägsmuseet

Sidan uppdaterad 25 februari 2018


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv