Agö fyr

Jungfrukusten, det vill säga Hälsingekusten och Gästrikekusten, har många spännande fyrar och ett fyrskepp. Flera av dem går under sommaren att nå med hjälp av turbåt eller taxibåt eller genom att lifta med någon sommarboende, som fyrplatsen Agön.

Agön har inte någon turbåt eller taxibåt, som trafikerar ön.

Agön – klassisk fyrplats
Ön Agön, öster om Enånger, fick fyrplats 1860. Agön är, tillsammans med Storjungfrun och Gran, en av Hälsinglands klassiska fyrplatser.

Agö fyr ligger på Hälsingekustens näst största ö, Agön, öster om Enånger. Historiskt är Agön en del av Hudiksvalls stad.

Fyren blev ett kombinerat fyr- och boningshus i trä med lanternin på taket. Fyrljuset var 28,5 meter över havet.

År 1884 ersatte ett 11,3 meter högt torn i trä lanterninen på taket; tornet var sammanbyggt med husgaveln mot havet. Fyrapparaten var till en början en rovoljelampa, som 1877 blev utbytt mot fotogenlampa och 1933 mot luxljus.

Fyren blev elektrifierad 1968 och fick dalénljus som reserv.

Betongfyr ersatte fyr- och boningshus
År 1970 fick fyrplatsen en ny fyr i betong med ett runt, 15 meter högt torn med fyrkur.

Sjöfartsverket avbemannade fyren 1973.

Dagens fyr är 15 meter hög.

Mer information om fyrplatsen finns på Svenska Fyrsällskapets sida om Agö fyr.

Det finns ingen taxibåt till Agön, men eftersom det finns många fritidsboende på ön, kan det ofta gå att ordna transport. På fyrplatsen finns rum för uthyrning. Mer information via turistbyrån Visit Glada Hudik, telefon 0650-191 00 och webbplatsen Visit Glada Hudik.

En anna möjlighet till övernattning på Agön är kommunala Agöstugan i Storhamn, som har två lägenheter. Mer information på webbplatsen för Kungsgården Långvind, som sköter uthyrningen.

Jörgen Bengtson
Foto: Lenn Jerling

Sidan uppdaterad 28 juli 2024