Branthäll

Branthäll är en liten ö sydöst om Söderhamn, rakt österut från Ljusne.

Dubbla gästhamnar
Branthäll är, som namnet antyder, en liten klippö.

Branthäll har två kommunala gästbryggor.

På västra sidan finns flytbrygga, grillplats, bord, soptunnor och toalett.

På södra sidan finns också flytbrygga, grillplats, bord, soptunnor och toalett. Här finns även öns taxibrygga.

Eftersom Branthäll är en klippö, är den inte speciellt badvänlig. Men för dem som gillar klippbad och djupa vatten, är Branthäll en bra badö.

Populär klättervägg
Branthäll är populär bland bergsklättrare.

På öns sydsida finns en bergvägg, Sydväggen, som är tio meter som högst och ungefär 75 meter lång. Utmed Sydväggen finns 17 leder, som startar från vattenytan eller stenar i vattnet. Klättringen sker i sprickor, som klätterentusiaster säger, ”i en ovanligt ren och fin granit”. Den intressantaste delen av klippväggen är den högra halvan.

Kärt utflyktsmål
Under sommaren går taxibåt från Stenö havsbad och/eller Källskär till Branthäll. Tur- och turistbåten m/s Moa angör också Branthäll på vissa turer. Eftersom ön också ligger nära fastlandet, är det många som tar sig dit med egen båt. Detta – i kombination med att Branthäll ligger nära Söderhamn, har två gästhamnar och en spännande natur – gör att klippön är ett populärt utflyktsmål. Under några dagar i juli: många avslutar också sommaren med lyskväll på Branthäll.

Ett bevis på Branhälls popularitet finns på öns östra sida. Där har människor under årens lopp skrivit namn och årtal på klipporna. Det började med att stenhuggare högg in sina namn på 1800-talet, och har fortsatt med att moderna ristare använder färg istället för stenhuggarverktyg för att göra sig odödlig.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 1 augusti 2011