Mössön

Mössön är en halvö och by i Njutångers socken i Hudiksvalls kommun. Mössön ligger mellan Iggesund och Njutånger.

Namnet Mössön är känt sedan 1542. Namnet skrevs tidigare Mooson. Mössön är en sammansättning av ”mö” – som syftar på namnet ”Mär”, ”Maja” eller ”Maisa” – och ö.

Ö blir halvö
Mössön var tidigare en ö, men landhöjningen har gjort den till den halvö Mössön är i dag. Mössön är förbundet med fastlandet via Mössönäset.

Mössön är långsträckt och skogstäckt, med havet närvarande på många ställen.

Halvön har ett strategiskt läge vid inseglingen till Hudiksvallsfjärden och Hudiksvall. Tidigare fanns här fasta försvarsinstallationer.

Fritidshus dominerar
Bosättningen på Mössön finns nästan helt på halvöns södra sida, med en koncentration i byn Mössön, som ligger i den skyddade Mössöviken. Andra byar på Mössön är Mössönäset, Dukarsund, Fiskbäcken, Mössnäsudden, Klackarna och Sandvarpet.

Mössön är framför allt ett fritidshusområde. Men här finns också en växande, bofast befolkning. I dag är cirka 20 hushåll permanentboende.

Mössön lever upp under sommaren, då sommargästerna får befolkningen att öka flera gånger om.

Många aktiviteter
En särskilt förening, Mössöns byförening, samlar permanent- och fritidshusboende på Mössön. Byföreningen, eller byalaget som den också kallar sig, arrangerar valborgs- och midsommarfirande, viskväll, Mössödagen i juli, lyskväll i augusti, surströmmingsfest i september och adventskaffe i november.

Föreningen har en bystuga i Mössön, som är en central punkt för Mössöborna.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 10 oktober 2016