Prästhelger öppnar skärgården

Utan egen båt, ingen skärgård. Så ser den dystra verkligheten ut för den som vill upptäcka Hudiksvalls skärgård. Eftersom det varken finns kollektiv sjötrafik eller taxibåtar i Hudiksvalls skärgård, är skärgården reserverad för dem med egen båt.

Men en gång per år har den som saknar båt möjlighet att ta sig ut till de skärgårdsöar som har fiskarkapell. När det är så kallad prästhelg, arrangerar berörd församling båttur.

Söndagen den 12 juli går turen till den största ön i Hudiksvalls skärgård, Agön. Den turen blev fullbokad innan trycksvärtan i HT-annonsen i måndags hade torkat. Den som håller sig framme har dock chans att boka båttur till någon av de tre andra turerna till gudstjänst i fiskarkapellen.

19/7 Kråkön: Högmässa klockan 11. Båt avgår från Snäckmor, Njutånger. För bokning, kontakta Hudiksvall–Idenors församling på telefon 0650-54 07 84 klockan 10–12.

26/7 Olmen: Högmässa klockan 11. Båt avgår från Hölick klockan 10. För bokning, kontakta Hälsingtuna församling på telefon 0650-377 70 klockan 10–12.

2/8 Bålsön: Högmässa klockan 11. Båt avgår från Kovlandsbryggan, Kuggörarna. För bokning, kontakta Hudiksvall–Idenors församling.

Tre fiskarkapell har bilväg: Hölick, Kuggörarna och Bergön.

Jörgen Bengtson