Agön jubilerar i dagar två

– Välkommen till en festlig helg på Agön, hälsar Agö hamnlag.

Agön bjuder in till fest den 10–11 juli 2010 för att fira att kapellet fyller 350 år och fyren 150 år. Båttransporter och förtäring på Agön öppnar ön för andra än folk med egen båt och matsäck.

Festen börjar lördagen den 10 juli med program till klockan 22. Det blir mat, framträdanden på scen, guidning i naturreservatet av Hans Bovin, tipsrunda, utställningen ”Fiske och människor på Agön under 400 år” i prästkammaren, sälutkik, tävlingar, fiskdamm och andra aktiviteter. Sjöräddningen, Kustbevakningen och Räddningstjänsten kommer också att delta i festligheterna och berätta vad de håller på med.

Förtäring kommer att finnas i olika matstånd i form av strömmingsmackor, korv och kaffe med kaka samt hälsingeostkaka.

Agön är näst största ö i Hälsingland och Gävleborgs län. Agö kapell är största kyrkobyggnad längs Hälsinge- och Gästrikekusten. Agön är sannolikt det äldsta fiskeläget i Hudiksvalls skärgård. Trots att Agön ligger långt ut i skärgården, hör den historiskt till Hudiksvalls stad. Kapellet hör fortfarande till Hudiksvall-Idenors församling och är äldre än Hudiksvalls kyrka. Det första kapellet är sannolikt äldre än 350 år och byggdes troligen 1611.

Programmet den 10 juli timme för timme är:
12.00 Öppningsceremoni med kanonskott från stora scenen. Servering och aktiviteter börjar
12.30 Vandring till fyren för 150-årsjubileum, där Fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg håller tal och sätter upp plakett
14.45 Agösonen Lars Humble välkomnar från scenen
15.00 Vokalgruppen Tonikum uppträder
15.30 Trubaduren Bengt Ohlsson uppträder
16.00 Agö-underhållning
17.30 Lars Humble berättar historier och Tonikum underhåller
18.00 Trubaduren Bengt Ohlsson uppträder
18.30 Vokalgruppen Tonikum uppträder
19.00 Janne Krantz underhåller
20.30 Engmans kapell kommer loss

Under lördagen tar de jubilerande Agöborna ut en entré till hamnområdet på 100 kronor, barn under 15 år kommer in gratis.

Jubileumstillställningen fortsätter under söndagen. Nu står Agö kapell i fokus. Jubileumsgudstjänsten börjar klockan 11 och avslutas med lunch, som kräver föranmälan. Gudstjänsten leds av biskop Ragnar Persenius, Uppsala, och kyrkoherde Thomas Grunnesjö, Hudiksvall. Rune Broberg och Anna Lundh står för musik och sång. Barnkören deltar, ledd av Liv-Marie Backström och Carl Hedlund.

Även under söndagen finns förtäring i olika matstånd.

Programmet den 11 juli timme för timme är:
10.00 Servering och aktiviteter startar
10.45 Kapellringning
11.00 Jubileumsgudstjänst i kapellet
12.30 Högtidslunch
12.30 Servering och aktiviteter fortsätter
15.00 Friluftsgudstjänst

För den som inte har egen båt, går det att ta sig till och från Agön på lördag och söndag med RIB Vilda från Hölick till en kostnad av 300 kronor. Vilda avgår klockan 9, 11.30 och 14 med hemfärd klockan 17, 18.30 och 20. Anmälan på telefon 070-676 48 09 och e-post roger@ribvilda.se

På söndag går ”kyrkbåt” från Borka brygga i Enånger och Snäckmor i Njutånger för 150 kronor kronor. Högtidslunchen kostar 150 kronor. Anmälan för båt och lunch senast den 1 juli till Hudiksvall-Idenors församling på telefon 0650-54 07 84.

Jörgen Bengtson