Våren här

I går kom våren officiellt till Hälsingekusten. När den 7 april var till ända, kunde SMHI summera att dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader sju dygn i följd. Därmed är det vår!

Förra året kom våren till Hälsingskusten den 6 april, enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Det såg länge ut som om våren skulle bli ordentligt försenad i år, men till slut blev det bara ett dygns fördröjning. På SMHI:s webb med årstidskarta kan man följa årstidsutvecklingen i Sverige.

Att våren verkligen är här, märks på värmande vårsol, snabb snösmältning och virvlande vattendrag. I Långvindsbruk har den beskedliga ån, Långvinds ström, blivit en älv nedströms Kvarndammen. Havet har dock inte öppnat sig än.

Nu när våren är här, börjar nedräkningen till sommaren. Sommar är det, med officiella mått mätt, när dygnsmedeltemperatur är över tio grader.

Jörgen Bengtson