Kontor vid havet

Hudiksvall får i december en kontorsfastighet på 1 200 kvadratmeter vid havet. Företaget Sverige Bygger flyttar då från Storgatan i centrala Hudiksvall till den nya fastigheten i området Varvet. Detta blir början på en exploatering i anslutning till den planerade strandpromenaden på Hudiksvallsfjärdens norra sida, som börjar med ett 5 000 kvadratmeter stort område nedanför Sunfab.

Företaget Industrifastigheter i Hudiksvall AB planerar att bygga ytterligare en eller två kontorshus på första parkett mot havet.

– Det är jättekul. Det finns inte så många tomter med sådana här lägen, säger Per Svedberg, ägare till Industrifastigheter, till Hudiksvalls Tidning (25/2 2012).

Lägre öster ut, nedanför Köpmanberget, har kommunen avsätt mark för bostäder, främst flerfamiljshus.

För Hudiksvalls del finns både dessa och andra attraktiva områden kvar i stadens gamla hamn- och industriområden, som kan bli aktuella som bostads- och företagsområden.

Planerna att bygga två bostadsrättshus i inre delen av Hudiksvallsfjärden har dock markägaren och exploatören, KB Håstaholmen, fått lägga på hyllan, åtminstone tills vidare. Intresset var inte tillräckligt stort.

Söderhamn har redan framgångsrikt exploaterat inre delen av hamnen. Det har gett staden kontorslokaler i gamla och nya hamnmagasin, som blivit attraktiva lokaler för expansiva tjänsteföretag.

Gävle har gått före i länet och utvecklat sitt gamla, inre hamnområde till ett attraktivt bostadsområde.

Jörgen Bengtson