Skärgårdsturism i Söderhamn

Turism i skärgården. Det är företagaren Torbjörn ”Tobba” Anderssons affärsidé. I sommar börjar ha trafikera Söderhamns skärgård med en nära tio meter lång katamaran, Elin af Stålnäs.

Tobba Andersson satsar på skärgården på flera sätt. Han erbjuder resor och frakt till öar, turismservice i olika former och gasolservice på de vanliga strömlösa öarna.

– Jag gillar att ha kontakt med människor. Att få bjuda på mig själv. Att ge en guidad tur och inte vara så strikt, säger han till Söderhamns-Kuriren (9/2 2012).

Tobba Andersson har kustskepparexamen klass 8, som gör att han kan ta åtta passagerare. Med kompletterande examen kan ha ta upp till 20 passagerare i den 9,5 meter långa, tvåkölade båten, som senast gått i trafik i Varberg under namnet Apelviken.

Tobba Andersson vill samarbeta både med andra turismföretagare och Söderhamns kommun. I Söderhamn finns sedan tidigare flera tur- och taxibåtar i skärgårdstrafik, vilket gör att turister kan upptäcka Söderhamns skärgård på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i Hudiksvall och Nordanstig, där det varken finns tur- eller taxibåtar.

Jörgen Bengtson