Kajer får sittplatser

Hudiksvalls inre hamn öppnar allt mer upp sig mot allmänheten. Kajen som börjar vid Tullhuset och promenadvägen österut mot kraftvärmeverket i Djuped har fått bänkar och bord. Här kan flanörer vila eller ta en fika, hitta en plats i solen eller slå sig ner för att beundra utsikten över Hudiksvallsfjärden.

Kommunen har placerat ut sexton sittbänkar och tre bord. Längs med stora kajen finns åtta bänkar, i småbåtshamnen fem bänkar och två bord, nedanför Sunfab fyra bänkar och ett bord. Bänkar och bord är rejält förankrade med betongfundament, så de inte ska hamna i vattnet eller komma på drift till lands.

Bänkar och bord ingår i den hamnförnyelse, som nya majoriteten i Hudiksvall har utlovat.

Den stora nyheten i Hudiksvalls inre hamn i år är annars ett 75 meter långt soldäck i flera nivåer med bänkar och inbyggd led-belysning. Däcket hänger på kajkanten över vattnet. Till däcket hör också en småbåtsbrygga, som gör att båtar äntligen kan lägga till vid kajkanten utanför Möljen. Däck och brygga har en prislapp på ungefär 3,5 miljoner kronor.

Under våren fortsätter kommunen arbetet med hamnförnyelsen genom att anlägga en strandpromenad från soldäcket till Gräsmaln till en kostnad av ungefär 4,5 miljoner kronor.

Jörgen Bengtson