Gävlebocken till Hälsingland?

Gävles berömda halmbock har brunnit tre år i rad. Nu kommer nya förslag på hur den riksbekanta julbocken ska överleva vintern.

En grupp volontärer erbjuder sig i ett medborgarförslag att bevaka bocken, så den inte bränns ner, rapporterar Gefle Dagblad på nätet. Gävle kommunfullmäktige kommer att ta ställning till förslaget i den särskilda bockkommittén. Ett bättre alternativ är kanske att återföra bocken till Hälsingland, som den kommer ifrån.

Bocken är Hälsinglands landskapsvapen och Hudiksvalls stadsvapen. Den var länge också förknippad med Hälsingland enbart. Det var fört när riksdagen 1904 beslutade att flytta Hälsinge regemente (senare I 14) till Gävle, som bocken gjorde sin entré i Gästrikland. Ett tydligt tecken på det var när bocken gjorde avtryck i centrala Gävle i form av en gigantisk halmbock. Senare – 2013 – har Gävle kommun börjat använda ett stiliserat G, som har profilen av en bock, som ”kommunvapen”.

År 1966 började reklammannen Stig Gavlén att placera en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan den första bocken satte någon i brand vid tolvslaget på nyårsaftonen. Olika konstellationer – brandkåren, köpmän, kommunen och Arbetarbladet – fortsatte sedan att sätta upp en stor halmbok på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år. Var och vartannat år blev den utsatt för brand, rivning, stöld, kollaps, påkörning och annat sabotage

Traditionen att sätta upp en stor halmbock har hållit i sig. Varje år har det kommit en ny bock på plats. En fråga många hälsingar ställer sig, är om inte bocken borde få flytta hem till Hälsingland. En plats på Möljen i Hudiksvall eller i Söderhamn, som tidigare var hemmastad för Gävleborgs resterande flytflottilj/regemente, vore mer motiverad än en plats i Gävle.

Jörgen Bengtson