Jätteloppis i Hudik

– Välkommen till idrottens jätteloppis, med över 200 säljare och massor av besökare på Kattvikskajen i Hudiksvalls hamn.

Det säger idrottsföreningarna bakom Hälsinge marknad, som också arrangerar den populära backluckeloppisen sista lördagen i maj varje år klockan 10–16. Då drar folk i massor till Kattvikskajen i centrala Hudiksvall.

Bakom loppmarknaden, som är Norrlands största, står Hudiksvalls idrottsförening, Hudiksvalls förenade fotbollsklubb och Strands idrottsförening.

De första åren höll loppmarknaden till utanför Glysisvallen. Men sedan flera år är den etablerad på Kattvikskajen. Bättre ställe får man leta efter: havsutsikt, svalkande bris vid sommarsol, staden som fond och gångavstånd till centrum.

Loppmarknaden brukar locka 3 000–4 000 besökare från hela Hälsingland och även folk utanför landskapet.

Anders Skoglund berättade för Långvind.com för två år sedan om hur loppmarknaden kom till:

– Jag blev inspirerad av stora loppisar i Stockholm. Samma föreningar som arrangerar Hälsinge marknad ville gärna ha en aktivitet under våren, så vi startade en bakluckeloppis.

– Det började som lokal loppis, men för några år sedan började vi annonsera i alla hälsingetidningar. Nu får vi både säljare och besökare från hela Hälsingland och även andra delar av Sverige. Vi har proffs från hela Mellansverige som kommer hit, säger han.

Loppmarknaden är utformad som bakluckeloppis, med plats för bil och fem meter loppisbord. Säljaren betalar 300 kronor för en parkeringsruta på fem gånger fem meter.

Jörgen Bengtson