Höstdagjämning utan höst

Höstdagjämningen – dagen då natt och dag är lika långa – är här, men inte hösten. Hälsingekusten fortsätter att ha sommarväder. Sommaren håller i sig ovanligt länge i år, visar väderrapporterna och -prognoserna från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMH). Så långt norrut som Luleå är det fortfarande sommar, även om höstfärgerna sprakar över hela landet.

Hosten– Hösten kom till Norrlands inland för ett par veckor sedan, men det var varmt i augusti så den blev lite försenad. Och det är fortfarande sommar längs Norrlandskusten, säger Marcus Sjöstedt på SMHI till Tidningarnas telegrambyrå (TT).

Höst kommer när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader fem dygn i följd. De senaste sju dygnen har det inte varit hösttemperatur en enda dag på Hälsingekusten, så hösten lär dröja, höstfärgerna och höstdagjämningen till trots.

Den som vill följa årstidsutvecklingen på nätet kan göra det på SMHI:s sida för årstidskarta.

Jörgen Bengtson