Hudikkarameller expanerar

Fagerströms karamellfabrik i Hudik expanderar – genom att överlåta del av distributionen på Linköpingsföretaget Karamello Sverige.

Fagerstrom bravoFagerströms avtal med Karamello gäller två klassiska märken, som Fagerströms köpte 2009 från Larsson Söner i Freluga, Bollnäs: Bravokola (bilden) och Tomteklubbor. De klassiska hårda karamellerna fortsätter Fagerströms att distribuera på egen hand.

– Vi får en bättre position på marknaden där de tar över försäljning och lager av oss, säger Johan Fagerström i dag till Helahälsingland.se.

Karamello har i över två årtionden jobbat med godis på olika marknader och med olika målgrupper.

Karamello Sverige AB har en omsättning på 47,5 miljoner och 24 anställda. Fagerströms karamellfabrik AB:s omsättning är 5,6 miljoner kronor och antalet anställda fem. Båda företagen har vuxit under de tre senaste åren.

Tillverkningen blir alltså kvar i Hudiksvall för alla sorter, liksom butiken. Förändringen blir att den enda kvarvarande karamelltillverkaren av betydelse i Hälsingland får mer resurser till tillverkning och produktutveckling.

Ett problem är dock att fabriken i centrala Hudik har sina begränsningar. Å andra sidan lockar den gamla fabriken på Trädgårdsgatan besökare. Den är i sig en turistisk dragare i Glada Hudik.

Karamellos grundare tror att det finns efterfrågan på smaker från förr.

Fagerström räknar med att samarbetet med Karamello ska öka försäljningen.

text och foto:
Jörgen Bengtson