Bandyhall till
Hälsingekusten

Hälsingland är bandyland, men Hälsingekusten har hittills stått utan bandyhall. Nu är det dock klart att Söderhamn får en bandyhall till en kostnad av 54 960 000 kronor. Bygget börjar i mitten av mars 2017, om allt går enligt planerna, det vill säga om det inte blir något överklagande eller andra förseningar.

bandyFrågan om en bandyhall i Söderhamn är en gammal stridsfråga. Till slut blev det en politisk majoritet i kommunstyrelse och kommunfullmäktige för att bygga en bandyhall. Därmed följer Söderhamn bandymetropolerna Edsbyn och Bollnäs i spåren och bygger en ishall för den utrymmeskrävande issporten.

Den 6 december 2016 kom beskedet från Söderhamns kommun: Vi har utvärderat de fem anbuden; uppdraget att bygga en bandyhall går till NCC Sverige AB.

Bandyhallen ska byggas på den befintliga utomhusarenan, där Broberg/Söderhamn har spelat sina hemmamatcher de senaste 20 åren.

Dagens bandyarena har en driftskostnad på netto 3,2 miljoner kronor per år. Den nya inomhusarenan kostar 5,4 miljoner kronor per år, men driftskostnaden sjunger sedan år för år i takt med att anläggningen skrivs av, enligt kommunens kalkyl.

Bandy är förvisso landskapssporten nummer ett i Hälsingland, med topplag i fyra av sex kommuner: Bollnäs, Ljusdal, Ovanåker och Söderhamn. I Hudiksvall och Nordanstig är det istället ishockey som dominerar, vilket förklarar att Hälsingekusten fått vänta på en ishall för bandy. Ishall för ishockey fick nämligen Hudiksvall redan 1990.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun