Ny krog i Hudik
med havskontakt

Till sommaren får Hudiksvalls stad två nya krogar vid havet: Strandpiren nära Köpmanberget och Torget på Möljen.

Radjo Askander öppnar, tillsammans med Magnus Olsson, en sommarrestaurang på Möljen i centrala Hudiksvall, Torget. Huset vid järnvägen har fram till nu varit hem för Härvan och Hudik City. Tidigare var huset busstation.

Den nya sommarrestaurangen på Möljen (bilden) är tänkt att öppna till midsommar och hålla öppet september månad ut. Innan dess ska huset målas och insidan få kök och allmän upprustning. Ett stort trädäck kommer att ersätta parkeringen framför huset. Här blir det både kök, bar och plats för 150 sittande gäster.

– Staden lever upp under sommaren och vi ska försöka leva upp till epitetet ”Glada Hudik”, säger Radjo Askander till Hälsinge Allehanda (numer 3, 2017).

Radjo Askander lovar mycket lokalproducerat

Askander och Olsson har ett flerårigt hyresavtal på fastigheten, som Hudiksvalls kommun äger, men krögarna tar ett år i taget. Husets framtid är beroende av dubbelspårets dragning genom Hudiksvall.

Möljen var under många år en ödslig plats. Till sommaren blir det mer uteserveringar och verksamhet än någonsin på och runt Möljen, med dels den nya restaurangen, dels utökad säsong med två månader och inglasad utedel för Möljens gatukök.

Finns det en risk att det blir för matställen runt Möljen?

– Snarare tvärtom. Om vi erbjuder olika upplevelser ökar det nog intresset för området, säger Radjo Askander till Hudiksvalls Tidning i dag.

Radjo Askander driver i dag restaurang i före detta Åhléns, som är under ombyggnad för att rymma företaget Monitor, och restaurang Parkhyddan på Köpmanberget. Under ombyggnationen håller Radjos stängt, från 12 maj och året ut. Han hoppas kunna öppna gamla Radjos i nya Mointorhuset i början av 2018.

Magnus Olsson driver restaurang i Odd Fellow-huset i Hudiksvall.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 1 april 2017