Nytt kafé
på Hälsingekusten

Ett nytt kafé har tjuvstartat på Hälsingekusten, Westsunds i Arnöviken. För två år sedan öppnade Peter och Chatarina Weider en gårdsbutik med lamm, skinn, annat hantverk och livsmedel. På midsommarafton öppnar paret Weider ett kafé.

– Vi har gårdsbutik och sommarkafé med smörgåsar och lättare lunchrätter, berättar Peter Weider för Långvind.com.

Hälsingekuten.se besökte kaféet i dag och fann ett mysigt, litet kafé inrymt i gårdsbutiken. Serveringen sker utomhus på nybyggt trädäck, med Arnöviken nära inpå. När Peter Weider väl har rivit ett litet hus som står i vägen för utsikten och röjt sly, kommer besökarna att se Arnövikens glittrande vatten.

Westsunds gård är ett litet familjeföretag, som rymmer både lantbruk och jakt, egna får och gårdslakteri samt gårdsbutik och nu också kafé.

Peter Weider är hög chef inom Postnord, men går i pension till sommaren. Sedan blir det heltid med Weststunds gård och bygdeutveckling i Rogsta. Han är engagerad i Rogstagruppen, som driver viktiga frågor i socknen som mobiltäckning (obefintlig i Arnöviken), optofiberanslutning (är på gång), cykelväg från Rogsta Bergön till Arnöviken, sevärdheter och kultur.

Det märks att den är en erfaren företagsledare som pratar, när han lägger ut texten om utvecklingsmöjligheter, styrkor och utmaningar för bygden och företaget. Naturligtvis stannar inte planerna med vad som nu finns på plats. En ny grill på trädäcket skvallrar om att det nog blir grillat till sommaren.

Mycket riktigt; han bekräftar att det under sommaren blir grillkvällar på Weststunds gård. Det blir även frågesport – kvisskvällar.

Gårdsbutiken och sommarkaféet har faktiskt redan öppnat. När Peter, Chatarina eller hennes mamma finns i krokarna, välkomnar Westsunds gård – där Chatarina är född och uppvuxen – gäster, även om kaféet öppnar officiellt först på midsommardagen.

Företaget har en aktiv facebooksida, men ingen webbplats.

Text och foto:
Jörgen Bengtson