Fortsatt vår
trots vinterväder

Snöfall och kyla på Hälsingekusten och i stora delar av landet. Betyder det att vintern har kommit tillbaka?

Nej, enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) anlände våren visserligen tidigt, men vintern kan ändå inte komma tillbaka.

Den meteorologiska våren – liksom de andra årstiderna – ger SMHI:s årstidskarta besked om. Efter sju dygn i följd med dygnsmedeltemperatur över noll grader Celsius, är det nämligen vår, enligt SMHI. Det innebär att SMHI kan bestämma ankomstdatum för våren först i efterhand. Vårens ankomst gäller från första dagen i sjudygnsserien, år 2019 från och med 16 mars och 2018 från och med 11 april.

Men om vinterväder kommer tillbaka, vad händer då?

Inget, mer än att det är kallt. Inte ens om vintervädret håller i sig, så kan det bli vinter igen.

SMHI definierar inte årstiderna enbart med hjälp av dygsmedeltemperatur, utan också med vissa datum.

Hur varm det än är i början av året, kan våren inte komma förrän tidigast den 15 februari. Och hur länge än våren håller i sig, så är vårens senaste möjliga datum den 31 juli. Om det inte hunnit bli sommar före den 1 augusti, kan våren direkt övergå i höst om dygnsmedeltemperaturen ligger under tio grader fem dygn i sträck.

Bilden visar nyheten om vårens ankomst till Hälsingekusten 2019.

Jörgen Bengtson