Skärså får
nytt havskafé

I sommar får Hälsingekusten ännu ett matställe med havsutsikt. I Skärså får restaurang Albertina konkurrens av Skärså Rökeri, som förra veckan öppnade kafé som komplement till den gamla gårdsbutiken.

Längst ut på udden och från Albertina ligger ett rökeri, som länge sålt egen fisk och andras fisk, både oförädlad och förädlad, främst strömming, lökströmming, böckling, rökt sik och rökt lax, men även abborre, lake och gädda.

Här huserar Skärsås enda kvarvarande fiskare, Dennis Westlund, som har ett arv i Skärså som sträcker sig tillbaka till 1766.

Tidigare har rökeriet haft kaffeförsäljning. Nu blir det kaffe och annan dryck med lättare mat och fikatillbehör, parat med en ordentlig fiskdisk i kaféet.

Daniel Westlund och Elenor Svensson driver verksamheten. Nu har de byggt på en kafédel på gårdsbutiken och fått större ytor för fiskhantering och försäljning. Utanför kaféet finns en nybyggd altan med havet som närmaste granne.

I framtida planer ingår att bygga tak över altanen och i senare skede brygga för gäster.

Skärså Rökeri med gårdsbutik och kafé öppnade förra veckan.

– Fira mor med en tårtbit och kaffe eller nystekta sotare, lockar Skärså rökeri på sin facebooksida.

När flera krogar och kaféet har öppnat för säsongen, eller annonserat sina öppettider, återkommer vi med den uppskattade guiden Sommarrestauranger. Den omfattar krogar och kaféer med havskontakt på Hälsingekusten utanför de två städerna, Hudiksvall och Söderhamn.

Jörgen Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson och Skärså Rökeri 

Nyheten uppdaterad 22 juni 2019