Surströmming
med hälsohinder

Helgens surströmmingspremiär fick smolk i glädjebägaren: giftlarm. Den fermenterade delikatessen kan innehålla höga halter av dioxin och PCB, miljögifter som lagras länge i kroppen.

Livsmedelsverket har skickat ut rekommendationer om att kvinnor i barnafödande ålder, barn och unga inte ska äta fet fisk från Östersjön mer än två-tre gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka.

Strömmingen som används till surströmming är fet fisk, fiskad i Bottenhavet och Bottenviken med höga halter av miljögifterna dioxin och PCB.

Inom EU är det förbjudet att sälja fisk, som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Sverige har ett undantag från förbudet, som innebär att fisken får säljas i Sverige under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken.

– En vanlig missuppfattning är att kostråden om miljögifter i fisk bara gäller barn och gravida kvinnor, men de gäller i själva verket också ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande (13 augusti 2019).

– Den som tycker om surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Jörgen Bengtson
Foto: Wikipedia