Gävleå
får ny bro

Testeboån i Gävle ska få ny bro i Strömsbro. Nästa år börjar bygget av ny bro vid Strömsbrovägen. Bron över denna å på Jungfrukusten är efterlängtad. Redan för 33 år sedan ansågs den nuvarande bron vara utsliten, rapporterar Sveriges Television Gävle-Dala (22 september 2019).

– Den gamla brons tekniska livslängd har gått ut. Den byggdes 1922 och nu behöver vi byta ut den. Den nya bron kommer att ha två körfält plus en 3,5 meter bred cykelbana, säger Kai Olsson, projektledare för Avabron på Gävle kommun, till SVT Gävle-Dala.

Det betyder att den nya bron blir bredare och mer trafiksäker än den gamla. Nya Avabron kommer att byggas tio meter uppströms från nuvarande bro.

Beslutet att bygga en ny bro tog Gävle kommun i mitten av 1980-talet. Då antog kommunen en ny detaljplan om ny bro. Sedan dess har kommunen gång på gång skjutit på byggplanerna.

Nu blir det äntligen verkstad. Pengarna finns i budgeten. Enda som saknas är en vattendom från Mark- och miljödomstolen, som kommunen räknar med kommer i vintern. Exakt dag för byggstart – beror på en fågel, kungsfiskaren.

– Den häckar under sommaren och det innebär att tidigaste den 1 september 2020 kan vi börja bygga. Och sedan räknar vi med en byggtid på 1,5 år, säger Kai Olsson.

Förutom hänsyn till fågeln, måste kommunen också ta hänsyn till att ån är kopplad till Gävles vattentäkt.

– Vi vill absolut inte riskera att den påverkas på ett negativt sätt, säger han.

Bilden visar dagens bro.

Jörgen Bengtson
Foto: Gävle kommun