Vintern på väg
till Hälsingekusten

Vintern har uteblivit på Hälsingekusten och i södra Sverige. Men enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) kom faktiskt vintern till Hälsingekusten den 26 november 2019. Vintern har anlänt om det varit noll grader eller kallare fem dygn i rad. Om värmen kommer tillbaka, som den gjort under långa perioder på Hälsingekusten, är det tekniskt sett fortsatt vinter.

I större delen av Götaland är det dock höst, för där har det inte varit vintertemperatur i fem dygn.

Där kan det mycket väl bli så i delar av Götaland att hösten går över i vår – utan att passera vinter. Våren anländer om det är över noll grader sju dygn i följd, enligt SMHI.

Med den definitionen skulle vi ha fått en mycket kort vinter på Hälsingekusten, som haft flera sjudagarsperioder med vårtemperatur. SMHI har dock satt ett datum för när våren tidigast kan inträffa: 15 februari.

Det finns också ett datum för senast möjliga dag för höstens ankomst: 14 februari.

Vårtemperaturen – eller hösttemperaturen om man så vill – ser ut att hålla i sig på Hälsingekusten till början av nästa vecka, även om det föll lite snö i natt. Enligt SMHI:s tiodygnsprognos slår det om till vintertemperatur på måndag eller tisdag beroende var på Hälsingekusten man befinner sig.

Vintern ser alltså ut att vara på väg efter en kort sejour kring första advent – dock utan att den tekniskt sett, med SMHI:s sätt att mäta, återgett till höst eller övergått till vår däremellan.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI

Nyheten uppdaterad 30 januari 2020