Segelfartyg
angör Hudik

Det var 40 år sedan hon senast seglade på Ostkusten. Men i går kom Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas fartyg  T/S Atlantica till Hudiksvall. Ombord fanns åtta befäl och ledare samt 23 ungdomar från hela Sverige, som lär sig segling, navigation och sjömanskap.

Atlanticas hemmahamn är Göteborg. Seglatsen går längs större delen av Sveriges kust, med målet att angöra Luleå den 23 juli, innan man seglar åter till hemmahamnen.

Coronapandemin har tvingat seglarskolan att ändra programmet. Seglatsen skulle egentligen ha gått till brittiska öarna, men nu blev det svenska öar och hamnar på Ostkusten istället.

För många ombord är det helt nya vatten man seglar i. Det gäller även skepparen Elias Wennersten.

– Jag har själv aldrig seglat norr om Stockholm, så det är nått helt nytt. Det känns inte som den svenska kusten jag är van vid. Jag tycker det är häftigt. När man kommer utifrån är det väldigt höga silhuetter och mycket berg, säger han till Helahälsingland.se (13 juli 2021).

– Det har varit väldigt bra segling hit, det var skönt att lämna skärgården för att istället komma ut på öppet hav. Båtens storlek passar bättre på öppna vatten, säger han.

Atlantica är gjord för öppet hav. Hon är 26 meter lång, har 560 kvadratmeter segel och kan vid bra vind göra 12–13 knop. Hon är Seglarskolans femte och nyaste skepp, byggt på Karstensens Skibsværft i danska Skagen och sjösatt 1981.

Atlantica seglade vidare efter ett dygn i Hudiksvall, med Höga kusten som spännande etappmål.

Svenska Kryssarklubbens Seglarskola är en stiftelse, grundat 1957.

”Seglarskolan är Sveriges första, största och äldsta verksamhet inom sitt område”, skriver seglarskolan på sin webbplats.

Jörgen Bengtson
Foto: Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas webbplats

Nyheten uppdaterad 14 juli 2021