Hösten kom
med färger och SMHI

Hösten kom med färger och krispig luft på Hälsingekusten. Till slut anlände hösten även officiellt, alltså enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Exakt dag kan man bestämma först då man haft hösttemperatur i fem dagar efter varandra.

I genomsnitt kommer hösten till Hälsingekusten den 15–20 september, enligt SMHI:s mätningar 1961–1990. I år kom hösten betydligt senare, den 15 oktober; perioden 11–15 oktober var det alltså hösttemperatur, för en liten del av kustremsan kom hösten ännu senare.

SMHI ger besked om höstens ankomst: Hösten anländer om det råder hösttemperatur – under tio grader Celsius – fem dygn i följd. På SMHI:s webb finns en särskild årstidskarta, som håller koll på Sverige höst-vinter-vår-sommar.

Vädret kan fortsatt spela spratt genom att stiga till över tio grader – gränsen för sommartemperatur – någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt. ”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI.

Därtill har SMHI bestämt att den 1 augusti är tidigaste datumet för höstens ankomst. Senast möjliga datum för höstens ankomst är den 14 februari.

Eftersom vinter och sommar inte har något definitivt första eller sista datum, betyder det att en årstid kan skifta från vår till höst och under extrema förhållanden hoppa över sommaren. Motsvarande kan hända under vinterhalvåret, då det kan skifta från höst till vår utan att passera vinter.

Det finns även en kalendarisk definition  på höst, som säger att hösten omfattar månaderna september, oktober och november.

Höstens exakta ankomst på Hälsingekusten varierar över åren. Den anlände 20 oktober 2021, 10 oktober 2020, 21 september 2019, 26 september 2018, 4 oktober 2017, 1 oktober 2016, 3 oktober 2015, 26 september 2014, 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI