Söderhamns fiskarkapell
på Hälsingekusten.se

Norrlandskusten har en unik samling fiskarkapell. De är historiskt knutna till städerna och dess fiskare. Hälsinglands näst äldsta stad, Söderhamn, har två fiskarkapell, Prästgrundets kapell och Storjungfruns kapell.

Hälsingekusten.se presenterar härmed de två fiskarkapellen i Söderhamns kommun, som är olika men ändå har mycket gemensamt, både med varandra och med de sju fiskarkapell som finns i Hudiksvalls kommun och två i Gävle kommun.

Prästgrundets kapell är från 1830 och ligger sydöst om Skärså på Prästgrundet, som historiskt är tre små öar. Kapellet är fyra meter brett, sex meter långt, har ovanligt låg takhöjd och rymmer bara trettiotalet sittande besökare. Platsbristen i koret har gjort att predikstol, altarring, altare och läsarplats har kombinerats till en enda läsarpulpet, en altarpredikstol. Det är länets och stiftets minsta fiskarkapell.

Storjungfruns kapell är från början av 1600-talet. Storjungfrun, som är Hälsinglands största ö, kan ha haft ett kapell redan på 1500-talet. Kapellet är utvändigt målat i röd färg med vita knutar och fönsterbågar. Predikstol, träsniderier och kollekthåv är från 1690 och kommer från Söderhamns gamla kyrka.

Prästgrundets kapell och Storjungfruns kapell hör inte till intilliggande församlingar, Norrala respektive Ljusne, utan hör till Söderhamns stad, i dag Söderhamn-Sandarne församling

Hälsingekusten.se har en ny sida om Gävleborgs elva fiskarkapell, sju i Hudiksvalls kommun, två i Söderhamn och två i Gävle. Fiskarkapellen är av olika ålder och stil. De har dock en gemensam grundutformning. Kapellen ligger vanligen också isolerade och har därför inte förändrats särskilt mycket genom historien. De har blivit väl omhändertagna under åren, av lokalbefolkningen snarare än församlingen. Kapellen är fortsatt i bruk för gudstjänster, dop och bröllop. Sommartid är de även populära besöksmål.

Bilden är från Prästgrundets kapell.

Jörgen Bengtson
Foto: Flickr