Inget Tomtemys
på Hälsingekusten

Det blir inget Tomtemys i år i Långvindsbruk, Enånger, på Hälsingekusten.

– Det är för få som vill hjälpa till, säger Sara Norling (tidigare Johansson), som arrangerar Tomtemys, till Långvind.com

Hon fick ihop knappt 50 frivilliga, men hade behövt betydlig fler än så. Dessutom var sponsorerna färre än tidigare år.

Tomtemys ha ställts in i flera år, först på grund av coronapandemin, sedan på grund av Holmen Skogs försäljning av centrala bruksmiljön. I år ville både den centrala bruksmiljöns nya ägare, Pimsbo AB, och Sara Norling arrangera Tomemys. Men så blir inte fallet.

Tomtemys har varit en årlig tillställning för små och stora barn i Långvindsbruk andra lördag i advent, när kvällsmörkret börjar inta det lilla brukssamhället på Hälsingekusten. Det har samlat drygt 2 000 personer.

Sara Johansson (i dag Norling), startade det hela 2010 under namnet Tomtesmyg. Hon är primus motor i Tomtemys men har stor hjälp av frivilliga, Bölans scoutkår i Lindefallet och Långvinds bruksmiljöförening.

Tomtemys startar vanligen efter mörkrets inbrott. När gästerna börjar komma möter de 2 000 marschaller och minst 1 000 stearinljus, fotogenlyktor, eldkorgar och andra ljus längs vägen till Långvind, på stigen genom bruket och runt Café Bränneriet.

På stigen väntar tomtar, vättar, troll, älvor, rumpnissar, småknytt och andra varelser ut svensk och nordisk mytologin, men också moderna figurer ur Walt Disneys barnfilmsrepertoar. I stugan vid gamla ångsågverket tar tomtefar och tomtemor emot.

I och utanför Bränneriet finns varmkorv, dryck, pepparkakor och annat gott.

Tomtemys är populärt. Som mest har det kommit 2 500 personer till Långvindsbruk på ett Tomtemys. Vanligen är besökarna över 2 000.

På Tomtemys är allt gratis, ingen parkeringsavgift, inget inträde, gratis varmkorv, saftglögg, pepparkakor, saft och kaffe. För att finansiera det hela, tar Tomtemys gärna emot gåvor från företag och enskilda, men framför allt bygger det hela på att det finns sponsorer.

Sara Norling hoppas komma tillbaka med Tomtemys 2024.

Bilden är från Tomtemys 2017.

Tomtemys har en fast sida på Långvind.com, Tomtemys. Långvind.com har skrivit om Tomtemys allt sedan det startade 2010: Tomtemys inställt igen (1 december 2021), Tomtemys åter till Långvind (10 april 2021), Tomtemys åter för tionde gången (3 februari 2020), Tioårsjubilerande Tomtemys ställer in (29 oktober 2019), Färre än vanligt på regnigt Tomtemys (8 december 2019), Tomtemys för nionde året (6 december 2018), Tomtemys i Långvind 2,7 kilometer lång succé (9 december 2017), Tomtemys på topplista för jultillställningar (1 december 2017), Tomtemys på åttonde året (24 oktober 2017), Långvinds Tomtemys lockade fler än vanligt (3 december 2016), Tomtemys lockar igen (4 december 2015), Rekordmånga på Tomtemys (7 december 2014), Tomtemys femårsjubilerar (13 november 2014), Dundersuccé för Tomtemys (9 december 2013), Åter dags för Tomtemys (6 december 2013), Sara Årets Enångrare (23 juni 2013), Tomtemys jättesuccé(9 december 2012), Tomtemys i Långvind (6 december 2012), Tomtesmyg tillbaka (27 oktober 2011), Tomten smyger igen (11 december 2010), Dundersuccé för Tomtesmyg (4 december 2010) och Tomten smyger i Långvind (15 november 2010).

Tomtemys har egen Facebooksida med över 2 000 följare.

Text och foto:
Jörgen Bengtson