Rekord i
flerbandsuppslagsverk

Har lilla Långvind på Hälsingekusten – och då specifikt STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind – Sveriges största samling av flerbandsencyklopedier?

Frågan är relevant efter senaste förvärvet, Svenska uppslagsboks första upplaga. Det är nämligen flerbandsuppslagsverk nummer 47 i samlingarna. Sedan en tid säger Kungsgården Långvind att man har Norrlands största samling av flerbandsencyklopedier. Nu dristar man att höja ribban och undra om det är flest flerbandsverk i Sverige.

På bilden syns det senaste förvärvet. Undertill skymtar de tre föregående: Encyclopædia Britannica i tre band från 1771, Svenskt Konversations-Lexikon i fyra band från 1845 och Lindblads Lexikon i tre band från 1925.

– Vi är sedan tidigare övertygade om att Kungsgården Långvind har Norrlands största bibliotek med flerbandsencyklopedier, men är det också Sveriges största? undrar Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson.

– Med detta verk har vi en imponerande samling med de klassiska svenska encyklopedierna, säger encyklopedibitaren Jörgen Bengtson.

– Det är tur att min man inte samlar på bilar, för då hade det snabbt blivit stora problem med plats för dem, säger Agneta Bengtson.

Nu är dock bokhyllorna så fulla i Kungsgården Långvinds bibliotek och kontor, att det senaste verket fick plats först efter utrensning av daterad samhällslitteratur.

Här finns uppslagsverk på svenska (flertalet rikssvenska, ett finlandssvenskt), brittisk engelska (Encyclopædia Britannica), amerikansk engelska (Encyclopedia Americana och Columbia Viking Encyclopedia), danska (Hagerups illustrerede konversationsleksikon), norska (Aschenhougs konversasjonsleksikon i två olika upplagor samt Pax Leksikon).

Till rariteterna hör två regionala encyklopedier – Uppslagsverket Finland och Norrländsk uppslagsbok – samt Sveriges första uppslagsverk producerat för svenska förhållanden, Svenskt Konversations-Lexikon från 1845, och det mest klassiska uppslagsverket av dem alla, Encyclopædia Britannica från 1771 (faksimil). Samlingen sista verk är Nationalencyklopedin i tre band från 2008.

Läs hela artikeln om encyklopedibiblioteket, med alla verk listade.

Text och foto:
Jörgen Bengtson