Bruksvandringar på Hälsingekusten

Hälsingekusten har många gamla järnbruk. Några av dem erbjuder bruksvandringar, framför allt i Långvind – halvvägs mellan Hudiksvall och Söderhamn – som gör det för femtonde året i rad, dessutom många gånger.

Natur- och kulturvandringarna i Långvind har sin intensiva period i juli. Kungsgården Långvind arrangerar sedan några år bruksvandringarna på lördagar. Det gör det lätt att kombinera en bruksvandring med besök i Långvinds brukskapell och Musik i sommarkväll. Bruksvandringen avslutas med dryck och smörgås på Kungsgården Långvind, så besökaren sedan kan vandra vidare med något i magen till kapellet.

Lördagen den 6 juli är det dags för natur- och kulturvandring i Långvinds bruk, som som sedan fortsätter lördagar till och med 3 augusti, klockan 15–17.30. Det finns ett undantag: 20 juli är bruksvandringen inställd.

Bruksvandringarna är Kungsgården Långvinds äldsta aktivitet. Ciceron är Jörgen Bengtson.

Ingen förhandsanmälan behövs. Hundar är välkomna.

Bruksvandringarna tar besökaren på en intressant vandring i järnbruket från svensk stormaktstid, grundat 1687.

Vandringen börjar på Kungsgården Långvind, första hus på södra sidan av vägen efter vägskälet mot Långvinds fritidsområde. Kungsgården Långvind, som rymmer hotell med tio rum och konferensanläggning, ligger i början av ”bruksgatan”. Från gårdsplanen går vandringen bakåt till bron vid Kvarndammen, där man betraktar Långvinds ström som gav upphov till bruket, tittar in i den ”nya” kraftstationen och gamla smedjan.

Sedan fortsätter vandringen längs ”bruksgatan”. Här vandrar vi genom Norrlands längsta lindallé, förbi stengärdesgårdar, byggnader och klassisk milstolpe (bilden) mot Långvinds brukskapell, herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket 21 maj 1721, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som 2018 köps av ett stort skogsbolag, Holmen Skog AB 2018, efter 331 år i privat ägo.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, passerar den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, gnisterhuset, brandstationen och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga ruinen av masugen och lämningarna av stora kolmagasinet, går vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under och förbi ångsågverket – till tomtens stuga.

På vägen tillbaka går vandringen – om tiden tillåter – på natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe/te eller kall äppeljuice med smörgås till.

Förutom bruksvandringarna arrangerar Kungsgården Långvind i augusti 2024 fyra forntidsvandringar med två duktiga arkeologer.

Text och foto:
Jörgen Bengtson