Dubbeljubileum på Agön

Agön firar dubbeljubileum i sommar. Kapellet fyller 350 år och fyren 150 år. Agö hamnlag ställer till med jubileumsfest den 10 och 11 juli.

Lördagen den 10 juli blir det fiskarfest på Agön, en gammal tradition som Agö hamnlags samfällighetsförening ta upp på nytt. På söndagen väntar kapelljubileum med högmässa och högtidslunch. Agö hamnlag kommer också att fira fyrens 150 år under helgen, vilket sker i samarbete med Svenska fyrsällskapet.

Under helgen pågår utställningen ”Fisket och Karaktärer på Agön under 350 år”.

Agö hamnlag har engagerat många i jubileet. Kustbevakningen, Norrhälsinge räddningstjänst och Sjöräddningen kommer att närvara under helgen. Föreningen har sökt 40 000 kronor hos Hudiksvalls kommun för att kunna genomföra jubileet med utställningar, underhållning, tävlingar, förtäring och andra aktiviteter.

Lagom inför jubileet har Agö hamnlag lanserat ett egen webbplats, agohamn.se, som än så länge har ett magert innehåll. Mer läsning om Agön finns på Hälsingekusten.se, klicka på ”Se”, ”Hälsingekustens öar” och ”Agön”.

Jörgen Bengtson