Historiska Hälsingland hemma

Hälsinglands historia ska bli en attraktion med historiska aktiviteter för turister. En ny förening vill ”sälja det historiska Hälsingland som produkt och varumärke till olika målgrupper”.

– I år satsar vi på fem arrangemang, bland annat medeltidsdagar, och ett historiskt seminarium under hösten, berättar Ola Nilsson, Njutånger, nyvald ordförande för ekonomiska föreningen Historiska Hälsingland. Han är arkeolog, född i Småland och tidigare chef för Långbans Gruvby, som är en del av Värmlands museum.

Föreningen har haft en interimsstyrelse sedan den 28 januari 2010, då ett upptaktsmöte i Bergsjö bestämde sig för att bilda föreningen. Det formella bildande skedde den 22 april i Församlingshemmet i Enånger.

Mötet samlade 20 personer, som antog stadgar, valde styrelse och angav färdriktning för föreningen. Den har sina rötter i projektet Hälsinglands Medeltid, som lever vidare som en del av Historiska Hälsingland.

Den nya föreningen ska, enligt stadgarna, ”skapa upplevelsearenor av aktiviteter” på historieområdet. Den ska ”tillgängliggöra Hälsinglands historia genom att aktivt bruka kulturarvet”. Fokus är att skapa turistiska produkter.

Dessa kan vara befintliga medeltidsarrangemang men också nya ”paketerade turistprodukter”. Tanken är att sälja fem ”medeltidspaket” under 2010 och ta fram paket för andra tidsåldrar till 2011.

Eldsjälen bakom Hälsinglands Medeltid och tillkomsten av Historiska Hälsingland är Stefan Barenfeld. Han är projektledare för Hälsinglands Medeltid och kommer nu att arbeta med att ”få igång småskaliga projekt” som kan locka historiskt intresserade besökare.

Hälsingekusten ligger bra till för olika historiska paket, med medeltida kyrkor i Idenor, Njutånger, Enånger och Trönö, pilgrimsleder och fiskarkapell, Långvinds och Iggesunds gamla järnbruk, hälsingegårdar och herrgårdar, städerna Hudiksvall och Söderhamn.

Den nya föreningen har en styrelse på fem personer, med tyngd i kustdelen av landskapet: ordförande Ola Nilsson, Njutånger, ledamöter Jan-Eric Berger, Trönö, Gunilla Kindstrand, Hudiksvall, Carina Nilsson, Harmånger, och Ove Norberg, Ljusdal.

Jörgen Bengtson