Prästgrundet får fiskarmuseum?

Ön Prästgrundet sydöst om Långvinds fritidsområde kan få Hälsingeskärgårdens första fiskarmuseum. Hamnföreningen på ön vill bygga ett litet museum, som ska hysa de många redskap och verktyg, som fiskaren Sigvard Larsson lämnade efter sig.

Prästgrundet är yttersta ön i Söderhamns skärgård. Den idylliska ön har ett skyddad fiskeläge med gästhamn, Sveriges kanske minsta fiskarkapell, klassisk dansbana, typisk bagarstuga, egen mangelbod och sägenomspunnen stenlabyrint. Nu kan ön också få ett museum att lägga till besöksmålen.

Prästgrundets hamnförening har ansökt hos kommunen att få bygga ett museum på 30 kvadratmeter, som skulle placeras mellan kapellet och labyrinten. Fiskaren Sigvard Larssons änka Iris erbjöd Hamnföreningen att ta hand om de gamla fiskeredskapen.

– När vi fick se omfattningen och hur fina sakerna var började vi prata om att bygga ett litet museum, säger Anders Berggren, ordförande för Hamnföreningen, till Söderhamns Kuriren (19/4 2010).

Samlingen rymmer bland annat laggkärl och verktyg för att tillverka dem. Sigvard Larsson var en erkänt duktig tillverkare av laggkärl.

Om länsstyrelse och berörda instanser i Söderhamn säger ja till planerna, tänker Hamnföreningen bygga det lilla museet redan i sommar.

Jörgen Bengtson