Havet öppnar sig

Havet öppnar sig allt mer längs Hälsingekusten.

I mer skyddade vatten, som utanför Långvindsbruk och Borka, har det öppna vattnet börjat breda ut sig, men är finns en del is kvar. I öppna vatten, som utanför Långvinds fritidsområde, gick havet upp i veckan.

– Det har gått fort med våren i Enånger. Borkafjärden är nu så gott som isfri. Det ligger lite is vid bommarna och sjösättningsrampen och utanför Björskär, varför det inte går att ta sig ut ännu, berättar Hjalmar Åker för Hälsingekusten.se.

Snön som finns kvar på backen lägger dock fortsatt hinder i vägen för vårens ankomst i områden som Långvinds fritidsområde. Här finns ett av Gävleborgs största enskilda vattennät, där det ännu inte går att släppa på sommarvattnet.

– Efter en kontroll av snömängden i ventillägena i dag, så ser jag ingen möjlighet att släppa på vattnet före valborg, meddelade samfällighetens vattenansvarige i onsdags.

Jörgen Bengtson