Pirater intar ny ö i Söderhamn

Ingen seglar säker i Söderhamns skärgård. Pirater har lagom till sommaren intagit en ny ö, Hundskäret nära Stenö camping. De har övergivit det gamla piratfästet på Myrskär.

I två år har pirater härskat i Söderhamns skärgård. Till sommaren 2010 såg det ut som om piraterna skulle ge upp – av ekonomiska skäl. Detta berättade vi om den 6 februari 2010. Men nu har Söderhamns kommun kommit till piraternas undsättning. Det blir fortsatta turer för barn till Piratön på Hälsingekusten.

Piraterna lockar unga till Piratön. Här härskar Åke ”Krok” Hellström och Theo Overeem. De håller kontakt med omvärlden via en flotte – som numera utgår från Stenö camping i Sandarne – som de använder för att värva nya sjörövare.

Sjörövarna har varit framgångsrika i sina värvningar bland yngre äventyrssökare, som gett sig ut på skattjakt och andra äventyr på ön. Piraterna tar emot barn i ålder 7–12 år. Äldre eller yngre syskon har fått komma med, men inte vuxna.

Piratön ingår i Söderhamns satsning på att öppna skärgården för turister. Bakom insatsen står kommunen, Friluftsfrämjandet och de två barnteaterskådespelarna Åke Hellström och Theo Overeem.

Den hotade verksamheten är nu i hamn genom att kommunen går in med ett stöd på 85 000 kronor. Friluftsfrämjandet begärde 100 000 kronor för att driva verksamheten vidare. Då sa kommunen nej. Nu har parterna kommit överens.

– Vi kommer att kunna ta med oss tio barn åt gången, två gånger om dagen, säger Theo Overeem till Söderhamns Kuriren (19/5 2010).

Liksom tidigare kostar det en slant att besöka Piratön. Förra året kostade ett besök 200 kronor per barn.

Jörgen Bengtson