Laddat för medeltidsfirande

Medeltida marknader, hantverk, kläder och gästabud, men också pilgrimsvandringar, ryttare och musik på medeltidsinstrument. Så ser sommaren ut i medeltida Hälsingland.

Det blir massor av medeltidsarrangemang i Hälsingland i sommar, dels på Hälsingekusten i Enånger, Trönö och Skog, dels i inlandet i Forsa, Hög och Hassela. Bakom aktiviteterna står föreningen Hälsinglands Medeltid och lokala arrangörer. Programmet bjuder på följande:

Enångers gamla kyrka: ”Möt medeltiden i ord och ton” den 15, 22 och 29 juli klockan 18. Jan Lekare sjunger och spelar medeltida musik på tidstrogna instrument. Gunnar Andersson berättar om kyrkan och dess inventarier. Pris: 100 kronor.

Trönö gamla kyrka: ”Möt medeltiden i ord och ton” den 17 juli klockan 18. Jan Lekare sjunger och spelar medeltida musik på tidstrogna instrument. Gunnar Andersson berättar om kyrkan och dess inventarier. Pris: 100 kronor.

Skogs kyrka och kyrkoruin: ”Medeltida marknad” den 4 september klockan 11–17. Marknad, bågskytte, yxkastning, hästar, barnaktiviteter och arkeolog som berättar. Dagen börjar med medeltidsinspirerad inledning i Skogs kyrka. Fri entré.

Forsa och Högs kyrkor: ”Kyrkvisning och pilgrimsvandring” den 20 juni och 25 juli klockan 14–21.15. Samling vid Forsa kyrka, visning av kyrkan, vandring mot Hög med kaffe och smörgås efter vägen och soppa vid målet Högs kyrka, där det blir visning av kyrkan och musikgudstjänst före återfärd med buss till Forsa. Pris: 100 kronor.

Forsa forngård: ”Medeltida marknad” den 24 juli klockan 11–16. Marknad och väpnarskola, hantverk och barnverksamhet, tornerspel och fäktning, medeltida musik och dans, kyrkbåtsrodd och hästskjuts, utställningar och föreläsningar. Fri entré.

Hassela hembygdsgård: ”Medeltida marknad” den 21 augusti klockan 11. Invigning med pilgrimsvandrare och ryttare från Stråsjö kapell, eldslukare och gycklare, fäktning och bågskytte, sång och musik, framställning av järn, kol och tjära, prova-på-hantverk och till aftonen gästabud på ”Galna Tuppen” med mat, dryck och musik. Fri entré.

Mer information, bland annat om var man kan köpa biljetter, finns på www.halsinglandsmedeltid.se.

Jörgen Bengtson