Agö fyr i fokus

Agön visade sin bästa sida under lördagens jubileumsdag: sol, kultur, natur, mat, dryck, musik och engagerade öbor gjorde dagen till en högtidsdag för långt fler än Agöborna.

Över 500 personer deltog i firandet av att Agö kapell fyller 350 år och Agö fyr 150 år.

Dubbeljubileet skulle börja med kanonsalut, men det ville sig inte med salutkanonen. Det var också ända malör för arrangörerna. I övrigt löpte allt enligt plan.

En stor grupp vandrade drygt två kilometer till Agö fyr, för att vara med om födelsedagsfirandet i yttersta havsbandet. Svenska fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg höll tal till födelsedagsbarnet och skruvade fast en jubileumsplakett på fyren. Han tog också upp frågan om Agö fyrområdets framtid. Allt utom fyren är till salu, men Hudiksvalls kommun vill inte använda sin förköpsrätt för att förvärva den unika miljön.

– Jag tycker Hudiksvalls kommun ska förvärva Agö fyr. Det är en unik miljö, en av 30–40 sammanhållna fyrmiljöer i Sverige, säger Esbjörn Hillberg till Hälsingekusten.se.

Förutom den gamla fyren med fyrvaktarbostad, omfattar miljön bland annat bostadshus, lurhuset som tidigare rymde mistluren, en bad- och bakstuga, flera förrådsbyggnader, försvarsinstallationer och tre sjöbodar nere vid den hamn som inte längre används. Här skulle kommunen kunna skapa en unik miljö för turister.

Esbjörn Hillbergs vision är att Agö fyr har vandrarhem och annan inkvartering. Han jämför med andra fyrar, framför allt i Västerbotten, där kommunerna engagerat sig och skapat fantastiska miljöer åtta fyrar, som lockar turister och andra besökare. Han skulle också vilja ha en båt som går genom Hälsinglands skärgård, från Gran och Mellanfjärden i norr via Agön till Storjungfrun i söder.

Esbjörn Hillberg berömmer Söderhamn, för kommunens långsiktiga och uthålliga satsning på att utveckla skärgården. Han hoppas att Hudiksvall och Nordanstig ska göra motsvarande.

En annan sida av Agön, som lockar besökare, är det 160 hektar stora brandfält, som uppstod efter skogsbranden 1997. Det var ytterst nära att både kapellet och Agö hamn blev lågornas rov för tretton år sedan. Nu finns istället en spännande naturmiljö, som har återhämtat sig förvånansvärt snabbt. Sedan 2004 är större delen av Agön och grannöarna Drakön och Kråkön naturreservat.

Naturvårdaren Hans Bovin guidade en grupp genom naturreservatets förkolnade stubbar och nya, spirande grönska. Han sjöng skogsbrandens lov, eftersom den ger en artrikedom som varken avverkning eller skogsvård kan åstadkomma.

I den ståtliga prästkammaren, som prästen tidigare bodde i vid förrättning på ön, har Sven Bohlin gjort en professionell utställning om ”Fisket och människor på Agön under 400 år”. Här har Agön fått en förnämlig utställning, som förhoppningsvis får ett liv också efter jubileet.

På hamnens östra sida var det fullt av matstånd, med allt från ostkaka och hembakat till siksmörgåsar och wokad mat. Det fanns till och med en bar, där det gick att få både starköl, vin och Agödrink. I hamnen avlöste artister och historieberättare varandra på scenen. Vokalgruppen Tonikum återkom flera gånger under eftermiddagen, liksom trubaduren Bengt Ohlsson.

När kvällen och stiltjen började lägga sig över Agö hamn, intog först Janne Krantz och därefter Engmans kapell scenen. Den goda stämningen steg ytterligare. Båda gamla och nya Agöbor kunde se tillbaka på en fantastisk dag, som förhoppningsvis kan inspirera Agöborna till en återkommande Agödag, för den skulle definitivt locka besökare till den pärla som Agön är men få har upptäckt.

Under söndagen fortsätter jubileumstillställningen med Agö kapell i fokus. Dagen till ära får kapellet biskopsbesök. Efter högmässan, som Ragnar Persenius leder, följer jubileumslunch. Även söndagen bjuder på matstånd och olika aktiviteter i Agö hamn.

Jörgen Bengtson