Biskopen besöker Agön

– Halva kyrkan är utanför, sa en entusiastisk kyrkoherde, Thomas Grunnesjö, när han hälsade menigheten välkommen till 350-årsjubilerande Agö kapell, som alltså var mer än fullsatt. Utanför kapellet satt en stor del av besökarna under en segelduk. Dagen till ära höll biskop Ragnar Persenius i högmässan. Agö kapell lyste i sin fulla, nyrenoverade prakt på födelsedagen.

Agö barnkör och Anna Lundh bjöd på sång, Rune Broberg på musik.

På söndagen firade Agö kapell födelsedag. Dagen före stod 150-årsfirande Agö fyr i fokus. Då passade också Agön på att ha sitt huvudsakliga jubileumsfirande. På lördagen kom 502 personer till ön utöver drygt 50 öbor som deltog i festligheterna. På söndagen var födelsedagsfirarna något färre.

Agö kapell är inte äldsta men väl största fiskarkapell i Hälsingland. Kapellvärd Anders Hedlund berättade att kapellen historiskt fyllt två funktioner. Resan till församlingskyrkan i Hudiksvall var lång och svår; ett lokalt kapell gjorde kyrkoplikten mycket lättare att hantera. Kapellet gav också fiskarna en vinterförvaring av nät och andra fiskeredskap.

På högtidslunchen efter högmässan utbringade kapellvärd Anders Hedlund konungens skål, varefter den rojalistiska delen av församlingen stämde upp i Kungssången.

– Hans majestät konungen har fått inbjudan, men kan kunde inte komma, sa Anders Hedlund. Han berättade också att kungen hade hört av sig om jubileet och beklagat att han inte kunde delta.

Måltiden var ytterligare en uppvisning i Agöbornas kraftsamling inför jubileet. Liksom på lördagen var Agö hamns östra sida full av matstånd och människor.

Högtidstalarna avlöste varandra under lunchen. Enånger-Njutångers kyrkoherde Pär Stenberg och Hudiksvalls kyrkoherde Thomas Grunnesjö höll lättsamma tal. Anders Hedlund påminde om vad Sveriges pressattaché i Buenos Aires på 1950-talet, Martin Rogberg, sa om Agön: den är en av jordens fem mest förtjusande platser. Äldsta jubileumsbesökaren, förre kyrkoherden Carl-Adolf Murray, 97 år, talade om sin koppling till Agön, dit han ofta följde med sin far som var präst i Hudiksvalls församling.

Förklaringen till två tjänstgörande kyrkoherdars närvaro är att Agön hör till Hudiksvall-Idenors församling trots att den geografiskt ligger i gamla Enångers församling.

Arrangörerna, Agö hamnlag och Agö kapellag, var mycket nöjda med jubileumshelgen, som hade samlat mycket folk, nästa dubbelt så många som på 250-årsjubileet, då man räknade in 300 personer.

Kapellvärd Anders Hedlund summerar för Hälsingekusten.se Agöbornas arbete med jubileumshelgen:

– Alla har bidragit med egna initiativ. Jag är oerhört nöjd, säger han och lyfter särskilt fram tre personers arbete: festivalgeneral Iréne Humble, hamnfogde Lars Huss och marknadsförare Bengt-Olof Persson.

Jörgen Bengtson