Fler upptäcker skärgården

Allt fler turister upptäcker Hälsinglands skärgård. Söderhamns kommun räknade in cirka 3 000 besökare till och med juli, varav många är skärgårdsbesökare. Kommunens uthyrningsstugor på öarna har varit fullbokade.

Turisterna är fler än tidigare år, vittnar Söderhamns turistbyrå.

Söderhamns dragare är skärgården, som kommunen satsar på att göra tillgänglig för turister och lokala besökare. Kommunen har bland annat ställt i ordning övernattningsstugor på Klacksörarna utanför Långvinds fritidsområde, Enskär söder om Söderhamn, Storjungfrun och ytterligare en ö; totalt finns här cirka 70 bäddar. Kommunen har även ordnat båttrafik till öarna.

Kommunen har både upphandlat turer med passagerarfartyget m/s Moa och taxibåtar. För den som kommer med eget båt, har kommunen ställt i ordning runt 15 bryggor.

– Folk vill ut till havet, det är oerhört populärt, säger Cathrine Engwall på turistbyrån till Söderhamns-Kuriren (31/7 2010).

Hudiksvalls kommun går miste om mycket av skärgårdsturismen, eftersom kommunen varken satsar på övernattning på öarna eller båttrafik i skärgården. Enda övernattningsstuga finns på Agön – men det finns varken tur- eller taxibåt dit.

Jörgen Bengtson