Söderhamns sommarbåt succé

Sommarens turer med m/s Moa i Söderhamns skärgård har gått över förväntan.

– Resultatet är väldigt bra, säger George Ayres, ordförande i föreningen som äger fartyget, till Söderhamns-Kuriren (1/9 2010).

Sommaren har varit en succé, säger han utan att ha sett bokslutet. Nytt för i år har varit, dels att fartyget legat still under tre timmar mitt på dagen på ön Orn, dels att företag och föreningar i ökad omfattning bokat m/s Moa.

Moa började trafikera Söderhamns skärgård för fem säsonger sedan. Moa i kombination med taxibåtar – som kommunen upphandlat för transport till skärgårdsöar med kommunala övernattningsstugor – gör att Söderhamns skärgård är öppet även för människor utan egen båt.

Sommarens framgång sporrar föreningen som äger och driver m/s Moa att investera för framtiden. Det finns planer på att installera alternativ drift med diesel och el – för att göra henne mer tystgående – och bygga nya toaletter.

Även taxibåtarna har märkt av en uppgång, bekräftar Anders Thyr på Rederi i Olsvik AB, som kör en av Söderhamns två taxibåtar.

Söderhamn har under en längre tid satsat målmedvetet på att utveckla skärgården och öppna den för besökare utan egen båt. Satsningen har varit framgångsrik. De två andra kommunerna på Hälsingekusten, Hudiksvall och Nordanstig, erbjuder med något undantag inga övernattningsstugor. De har inte heller upphandlat tur-, turist- eller taxibåtar.

Jörgen Bengtson