Skärgården mer tillgänglig

Hälsinglands och Gästriklands kust och skärgård, Jungfrukusten, ska bli mer tillgänglig för besökare. Hudiksvall ligger långt efter Söderhamn i att öppna skärgården med bryggor, övernattningsstugor och båttrafik. Hudiksvalls nya politiska ledning vill ändra på detta.

I en första etapp ska kommunen titta på bryggor och gallring längs kusten, så man kan se havet från vägen, se över parkeringsplatser, skyltning med mera. Hudiksvall ska se till att det blir bra bryggor för båtturismen i Agö storhamn eller Kråkö hamn samt på Malnbaden och ytterligare en punkt på fastlandet.

Hudiksvalls kommun samarbetar med Nordanstigs, Söderhamns och Gävle kommun i projektet Destination Jungfrukusten. Syftet med projektet är att utveckla kusten och skärgården. I planerna ingår också att etablera en fungerande båttrafik.

Hudiksvalls kommunstyrelse sade tidigare i veckan ja till medfinansiering av projektet med 58 869 kronor 2011 och 405 650 kronor 2012. Samma gjorde Nordanstig. Båda har villkorat pengarna med att andra bidragsgivarna också säger ja.

Jörgen Bengtson